ش | ی | د | س | چ | پ | ج |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |
ارائه راهکار برای بهبود وضعیت پوشش در جامعه
مقام معظم رهبری: بر روی مسئله حجاب کار هنری و کار تبلیغی باید صورت گیرد. تا این مسئله در ذهن جای گیرد. در وضع کنونی اگر کنار میل طبیعی زن به حجاب شایسته نوعی تبلیغات صحیح که بتواند نقطه نظر اسلام را تامین کند ارائه شود زنان ما به حجاب اسلامی روی خواهند آورد.
فواید و آثار حجاب
اگر بخواهیم فواید و آثار حجاب را بررسی کنیم می توانیم به سه حوزه اشاره کنیم:
حوزه فردی، حوزه خانوادگی، حوزه اجتماعی
حوزه فردی
در حوزه فردی اگر سطح جامعه و زنان ما که دستور حجاب برای آن ها الویت دارد مقید باشند به کنترل پوشش و جلوه گری نکردن و مردها هم از نگاه جلوگیری کنند. آرامش روح و روانی ایجاد می شود. هر کسی در نقش خودش باشد آرامش بیشتر می شود.
گاهی بعضی زنان در نقش مادری و تربیتی خود قرار نمی گیرند و در رقابتی با تبرج و جلوه گری می افتند به دو گروه نامهربانی می کنند.
یکی: گروه خانم هایی که از آن ها زیباتر نیستند و تو که قشنگ تری و اندام زیباتر داری خدا تو را اینطور خلق کرده. اکثر امکاناتت خدادادی است. کسی که زیبایی ها را نمایش می دهد در یک رقابتی دیگران که کمتر دارند به آنها اهانت می کند و تضعیف می کند.
دوم: بعد مردها از نظر چشم ضربه می خورند و آن خانم با جلوه گری هواس آن مرد را پرت می کند. آن مرد هم کوتاهی می کند. اما تقصیر آن خانم هم است که نشان می دهد تو مادر نیستی و در نقش خودت قرار نداری.
حجاب آرامش روانی را ایجاد و زن ها در نقش خود قرار می گیرند. رقابت ایجاد نمی کند.
حفظ ارزش و احترام زن در آثار حجاب است. که باعث وقار خانم می شود. زیبایی های خود را نشان کسی نمی دهد به غیر از شریک زندگی خود. حجاب ارزش زن را بالا می برد و ان رو تبدیل به کالای جنسی نمی کند.
حوزه خانوادگی
زن و مرد ازدواج می کنند عشق و رابطه ایی که زن دوست دارد مرد برای او باشد و مرد دوست دارد زن برای او باشد. احساس مالکیت دو زوج نسبت به هم به استحکام خانواده کمک می کند. حجاب محدوده را مشخص می کند و به همسرش نشان می دهد که برای اوست و اجازه نگاه دیگران را نمی دهد. این پیام عاشقانه یک خانم است. یک آقایی هم که نگاه اش را کنترل می کند به همسرش می گوید که نگاه ها را برای تو نگه می دارم. حجاب عشق را در خانواده محدود می کند. بچه هایشان هم پاکیزه زندگی کردن را یاد می گیرند. در حرم امام رضا آقایی گریه می کرد که شب دختر و پسرم دیر می آیند تا حرف می زنم می گویند ساکت خودت هم اینطور هستی. پدر و مادر باید پاکیزه زندگی کنند.
حوزه اجتماعی
وقتی جامعه ایی حتی مردان خطا کنند زن ها مدیریت جنسی را به دست می گیرند. وقتی مردان ایی باشند که هوسران باشند وقتی خانمی پوشش کامل دارد در واقع او راه را سد می کند. این باعث می شود جذابیت زن ها در جامعه از مادی و بصری به معنوی تبدیل شود. نرها و ماده ها در انواع موجودات به سوی هم گرایش دارند اما انسان ها این گرایش را می توانند در سطح عالی تری معنا دهند. جسم اشان نیست که باعث جذابیت می شود بلکه در نحوه نگاه و تعاملات روحی و روانی این رابطه را برقرار کنند.
زن ها و مرد ها باید در نقش خودشان قرار بگیرند. مردی که هوسران نیست و زنی که مادر است. این ها را حجاب کمک می کند.
حجاب ابزار است اگر از این ابزار استفاده کنیم جامعه سالم می شود.
روزی شخص نابینایی به خانه حضرت فاطمه رفت و اجازه ورود خواست. حضرت برخواست و چادر به سر کرد. رسول خدا فرمود چرا از او رو می گیری؟ او که تو را نمی بیند. حضرت فاطمه عرض کرد او مرا نمی بیند. من او را می بینم و او اگر چه من را نمی بیند بوی من را که حس می کند. رسول خدا فرمودند: شهادت می دهم که تو پاره تن من هستی.
بررسی آسیب ها در حوزه خانوادگی به شرح زیر می باشد.
فقدان الگوی پوشش در خانواده
یکی از دلایلی که واقعا آسیب است در عرصه خود خانواده تلقی غلط در مورد حدود مسائل جنسی است. بچه را پوشیده بار می آوری و بعد در جامعه کم می آورد و می گویند پدر یا مادر که بچه را این طور بار نیاوریم. یا پدر و مادر خودشان به بچه کتاب جنسی می دهند که بخواند. یا مادر فیلم می دهد که فرزند ببیند تا چشم و گوشش به قول خودش باز شود و او فرزندش را آگاه کند. این مادر روش اش غلط است.
روایت داریم که زمانی که دختر از مسائل جنسی خبر دار می شود به سرعت باید ازدواج کند. جوان و نوجوان را اجازه دهیم که اطلاعات پیدا کند تصور غلط در مورد دختر است. دختر باید همیشه پدر و مادر و همسر و برادر مراقب او باشد. این ضعف او نیست. برای نقش مادریش است. تلقی غلط خانواده ها در مورد اطلاعات با موضوع جنسی است. که حجاب هم یک مورد آن است. آسیب هایی که وجود دارد فقدان الگوی پوشش در خانواده است. توقع دارید دخترتان پاکدامن باشد؟ چطوری می خواهید فرزندت را با عفت در کلام و عفت داشته باشد و حجاب را هم رعایت نکند. از چادر که یادگار حضرت زهرا است و علامت و برند زن های عفیف است را از او می گیری و می گویی بدون این هم می توانی عفت داشته باشی. آیه قرآن می گوید که تو جلباب را استفاده کن تا زمینه عفت ات فراهم شود. چطور می خواهی فرزندت خود کنترلی داشته باشد اما غیرت را نداشته باشد.
فقدان نظام تشویق و تنبیه متداول
پدری و مادری که مواظبت ندارند و می گویند حجاب نداشته باش با پدر و مادری که می خواهند فرزندشان حجاب داشته باشد اما از روش های تنبیهی استفاده می کنند. هر دو روش های غلطی است. هر دو ضربه می زند. زیرا دین اسلام دین تعادل است.
یکی از عروس های امام نقل می کنند که من یک شب جایی بودیم که امام برای نمازشب بیدار شده بودند. نماز صبح و تعقیبات را هم امام خوانده بود و من رفتم سراغ دخترم که برای نماز بیدارش کنم. رفتار من یک رفتار تند و جدی بود که سریع امان از آن اتاق آمد و گفت دخترم چیکار می کنی؟ گفتم: این دخترمه دارم برای نماز بیدارش می کنم. امام فرمودند: کاری بکن که نماز خواندن را دوست داشته باشد. این طوری که تو با او رفتار می کنی و حرف هایی که به او می زنی شاید بلند شود نماز بخواند اما معلوم نیست که نماز خوان شود.
در حجاب هم همینطور است. من دخترم باید حجاب را دوست داشته باشد. خود حجاب سختی دارد. من به عنوان پدرو مادر وظیفه دارم حجاب را برای او شیرین کنم. بعد در رفتار های خودم اگر تندی های اضافی و تشویق های اضافی نابجا که با وابسته به جایزه کنم یا تنبیه شدیدکنم که زدگی ایجاد کند. همه ی این ها نیاز به مشاوره دارد. ما اینجا ضعف داریم.
فقدان ضابطه در حوزه خانوادگی
در حوزه خانواده اختلاط در سایه ارتباطات های خانوادگی بی ضابطه است. وقتی بچه های من و خواهرم با هم نامحرم هستند و توجه نمی کنیم و همه سر یک سفره می نشینیم. ضابطه را رعایت نمی کنیم. با هم می نشینیم و گفت و گوهای پر از خنده و شادی می کنیم. با هم والیبل بازی می کنیم و تفریح می کنیم. تفریح هایی که زمینه بی حیایی را برای دختر من و بچه خواهر و یا برادر من باز می کند. زمینه را من فراهم کردم. چرا زمینه تبرج در دختر من و پسر من افزایش پیدا می کند؟ چون من خودم این زمینه را فراهم کردم. ارتباطات خانوادگی بی ضابطه و توجه نکردن به تفکیک جنسیتی در جایگاه هایی که بچه ها کم کم بزرگ می شوند مشکل ساز است. و این ها اگر به خود قرآن هم مراجعه کنیم یکی از مسائل آسیب دار این است که رفتارهای محرک مسائل جنسی در خانواده ها ممکن است متاسفانه از طرف یک مادری باشد. مادری که مستحب است که خودش را در خانه مقابل شوهر زیبا کند. اما اگر این جلوه انقدر در مقابل این آقا پسر و دختر خانم زیاد شد امکان دارد این تبرجی که تو در مقابل بچه ها انجام می دهی کار را خراب کند. اما باید یک خلوت هایی آقا و خانم برای همدیگر داشته باشند. مثلا می توانند بچه ها را خانه کسی بفرستند تا این خلوت ها باشد چون خیلی فایده دارد. به عفت زن و مرد کمک می کند. ولی حواسمان باشد که من مادر و پدر هم هستم. و مسئولیت هم دارم. نکند که مواظب همسرش باشد اما از آن طرف بچه اش را از دست بدهد. یا اینقدرمراقب فرزندش است و هیچ وقت آرایش نمی کند جلوی همسرش. که معلوم است همسرش را دارد فراموش می کند.
من مادر اینقدر مواظب هستم هم عفت را برای همسرم و فرزندان خودم تولید کنم. هم چنین پدر عفت را برای همسر و فرزندان تولید کند.
آثار اجتماعی بدحجابی
از آثار اجتماعی بدحجابی همین رعایت نکردن حریم هاست. آنچه یک خانم در محیط خانه و خانواده باید رفتار کند و پوششی که در محیط خانه دارد وقتی به محیط اجتماع کشیده می شود و مخلوط می شود یک سری آسیب های اجتماعی دارد که نیروکار و فعالیت اجتماع را ضعیف می کند بر خلاف آنچه مخالفین حجاب خرده گیری کردندکه حجاب موجب فلج شدن نیمی از اجتماع است. در واقع بی حجابی و ترویج روابط آزاد باعث فلج شدن نیمی از افراد اجتماع می شود. اگر زن ساده و باوقار دنبال کار خودش برود برای اجتماع این بهتر است یا برای بیرون رفتن چند ساعت پای آرایش بنشیند و وقت خودش را تلف کند و زمانی که بیرون رفت همه سعی اش این باشد که افکار مردهای نامحرم را در بیرون به خودش متوجه کند و جوان ها در بیرون که مظهر اراده و فعالیت در اجتماع باشند یک سری موجودات هوس باز و چشم چران و بی اراده ترغیب بکند. کدامش بهتر است؟
این که مردها ممکن است زنان بی حجاب توجه اشان را جلب کند با این که آن ها دوست داشته باشند فرق می کند. این در مقابل آن خانم خنثی که نیست اما باید خودش را کنترل کند تا به سمت حرام نرود. آیا مردان متدین ما علاقه به ازدواج با خانم های بدحجاب را دارند یا آقایانی که خودشان اهل خطا هستند بدبینی از آن طرف دارند که دختر سالم وجود ندارد. میگه من دنبال عفیف می گردم و توبه کردم. فطرت به انسان می گوید برو دنبال کسی که زن تو باشد. چرا آسیه تا آخر عمرش همسر فرعون باقی ماند؟ خب فرعون خیلی زن ها برایش فراهم بودند. می گفت من خدای همه زن ها هستم. چرا آسیه تا آخر ملکه بود. چون فرعون هم فهمیده بود که آسیه برای اوست و حتی برای وزرا نیست. این را بدترین مردها هم می فهمند. دنبال کسی می گردندکه مال خودشان باشد. حتی از سر خودخواهی. ممکن یک آقایی دلش پاک نباشداما ظاهرمتدینی داشته باشد و تلقی شما این باشد که این متدین است و به خانم های بدحجاب گرایش دارد. از این گرایش و عدم کنترل نفس نتیجه می گیریم که در دلش هم این پاکی وجود ندارد. چون انسان به سمت چه اموری کشش دارد؟ به سمت اموری که واقعیت اوست.
راه کارهای بهبود وضعیت پوشش
یک نکته وجود دارد که با فرزندم باید این مسئله را تمام کنم که عزیزم دنبال زیبایی باش و نه مد. شیک، قشنگ، زیبا همیشه با مد تطابق ندارد. انسان به صورت طبیعی می فهمد که این لباس با این رنگ مد شده. اما دلیلی ندارد که زیبا باشد. جوان های خودمان را به سمت زیبایی تمایل دهیم. تو لباس شیک و قشنگ و باکیفیت بپوش و دنبال مد نباش. خیلی وقت ها زننده است و آدم بدش می آید. ولی می گویند حاج آقا مد است. پدرها و مادرها فضاهای اختلاط را در خانواده ها تقلیل بدهند. مواظب این قضیه باشند. این الگوسازی والدین خودش خیلی مهم است. بالاخره دین هم بهش توجه کرده است.
نکته بعدی: التزام اعضای خانواده به ارضای نیازهای یکدیگر. شما مادری و شما همسر هستی. در هر نقشی که قرار داری حواست باشد که فرزند تو نیاز عاطفی و همسر تو نیاز جنسی و عاطفی دارد. اگر همه خانواده بنایشان این باشد که التزام داشته باشند به ارضا نیازهای همدیگر، این خانواده وضعیت حجابشان درست می شود. و حجاب معصونیت و خود کنترلی را بوجود می آورد و بیرون از ساعت خانواده نمی رود جست و جو کند. اگر می خواهید همسرتان عفیف باشد در خانه حواستان به او باشد. عواطف او را سرشار کن تا از محیط خانواده خارج نشود.
منبع: سخنرانی حجت الاسلام مهدی بیاتی، کارشناس مطالعات اجتماعی، آثار عفاف و حجاب بر بهداشت روانی جامعه و راههای تقویت آن ، ۱۳۹۳/۰۴/۲۳