مشروح جلسه دادگاه|از طفره رفتن مداوم مشایی در پاسخ به سئوالات تا اعلام ختم رسیدگی
به گزارش خبرنگار قضایی خبرگزاری تسنیم، پس از حضور پرحاشیه اسفندیار رحیم مشایی در دادگاه و اعلام رسمیت جلسه، قاضی غضنفرآبادی اعلام کرد: ادامه جلسه رسیدگی به اتهامات آقایان رحیم مشایی و "علیاکبر جوانفکر" را اعلام میدارم.
سپس تلاوت قرآن آغاز شد که متهم حتی در حین تلاوت قرآن با صدای بلند مشغول صحبت بود. در پی استمرار اسائه ادبهای متهم به ساحت دادگاه، قاضی از همه کسانی که در جلسه دادرسی حضور داشتند خواست که بر خلاف وجدان، ادب و نزاکت سخن نگویند و با یادآوری مواد 353 و 354 قانون آیین دادرسی کیفری از حضار خواست که نظم و انضباط جلسه را رعایت کنند.
قاضی سپس با اشاره به اینکه متهم از پذیرش کیفرخواست استنکاف کرده است، به ادامه جلسه پرداخت.
در ادامه قاضی گفت: از آنجا که وکلای متهم از سوی وی عزل شدهاند، برای تنظیم قرارداد جدید وکالت اقدام شده است که تاکنون برای این موضوع به دادگاه مراجعه نکردهاند و آقای اسفندیار رحیممشایی وکیلی را به دادگاه معرفی نکرده و وکیل آقای جوانفکر نیز در دادگاه حضور ندارد.
در این لحظه قاضی از نماینده دادستان خواست که برای دفاع از کیفرخواست در جایگاه حاضر شود و در پاسخ به اعتراض متهم درباره حضور وی در دادگاه توضیح داد: همانطور که در جلسه قبل عرض کردم، مطابق ماده 345 دادگاه ضرورت حضور شما را تشخیص میدهد.
قاضی دادگاه خطاب به متهم گفت: ما برای شما کیفرخواست را ارسال کردیم و وکلای شما هم روز چهارشنبه در زندان حضور پیدا کردند و با آنها ملاقات کردید و میتوانستید با آنان 4 ساعت دیدار داشته باشید، 10 جلسه دیگر هم لازم باشد، جلسات دادگاه را تکرار میکنیم. نامه مربوط به استنکاف شما از دریافت کیفرخواست موجود است. چرا از محاکمه واهمه دارید؟
متهم در ادامه به طرح مکرر ادعاهای خود درباره مطالعه نکردن کیفرخواست و پرسش از دادگاه درباره دلیل حضور خود پرداخت که قاضی در پاسخ گفت: شما بارها گفتهاید که مایلید حکم بدون حضورتان صادر شود. ما میخواهیم با حضور و دفاع شما حکم صادر شود.
در ادامه، در پی استمرار اخلال متهم در نظم دادگاه، قاضی مجدداً در این مورد به وی تذکر داد و گفت: اخلال در نظم دادگاه شایسته شما نیست.
سپس نماینده دادستان به کیفرخواست اشاره کرد و گفت: اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام و نیز آتش زدن حکم محکومیت قطعیِ "حمید بقایی" از جمله اتهامات شماست.
قاضی خطاب به متهم گفت: شما با سرویسهای بیگانه و جاسوسهای انگلیسی ارتباط داشتید. در مورد "پریوش سطوتی" توضیح دهید و آرام باشید و از خودتان دفاع کنید، درباره ارتباط با "پلین گرام"، "زن تیمسار رحیمی"، "زن تیمسار جهانبانی" و "زن تیمسار پاکروان" توضیح دهید. چه ارتباطی با آنها داشتید؟ چرا عوامل انگلیسی را وارد کشور کردید؟
متهم گفت: چرا حضور من در این دادگاه لازم است؟
قاضی خطاب به متهم گفت: حضور شما برای این لازم است که از خود دفاع کنید و نگویید مرا بدون دفاع محاکمه کردند. پرونده با حضور شما رسیدگی و رأی منصفانه و عادلانه صادر خواهد شد، قاضی سپس خطاب به متهم ادامه داد: آقای "رامین لاکا" را میشناسید؟ مانیتور را نگاه کن و مستند را ببین. این عکس از کجا آمده است؟
متهم گفت: شما میخواهید من دادگاه را به رسمیت بشناسم.
قاضی دادگاه گفت: شما لازم نیست آن را به رسمیت بشناسید. باید به سوالات پاسخ دهید. ما برای تشکیل دادگاه دانهدرشتها، همیشه این زحمتها را داریم. شما نمیگذارید نماینده دادستان صحبت کند.
متهم گفت: چرا زمانی که من کیفرخواست را نخواندهام، دادگاه برگزار کردید.
قاضی گفت: شما خودت از حق خودت استفاده نکردی.
در ادامه قاضی دادگاه خطاب به متهم گفت: اتهام شما دائر بر تبانی، اجتماع جهت ارتکاب جرم علیه امنیت کشور تفهیم میشود. اتهام را قبول دارید؟
متهم با هیاهو و جنجال از پاسخگویی امتناع کرد.
قاضی خطاب به متهم گفت: در رابطه با مستنداتی که به شما ارائه میشود و در پرونده موجود است چه دفاعی دارید؟
متهم بیتوجه به اظهارات قاضی به بینظمی در دادگاه ادامه داد.
قاضی خطاب به متهم پرسید: خانم پریوش سطوتی در یک مرحله به مدت 13 ماه به دستور شما در هتل لاله اقامت داشته است و قریب 80 میلیون هزینه هتل بوده که از سوی دولت پرداخت شده است؛ در این رابطه چه توضیحی دارید.
متهم همچنان از پاسخ امتناع کرد.
قاضی پرسید: شما در هر هفته دو الی سه بار به ملاقات پریوش سطوتی میرفتید و هر روز با او تلفنی صحبت میکردید. چه توضیحی دارید؟
متهم باز هم از پاسخگویی امتناع کرد.
قاضی گفت: یک سوییت، مخصوص دیدارهای شما با خانم پریوش سطوتی بوده است. شماره سوییت را نیز میتوانیم اعلام کنیم. در این رابطه و درباره رامین لاکا توضیح دهید.
متهم از پاسخگویی امتناع کرد.
قاضی گفت: آیا شما از ارتباط پریوش سطوتی با آقای «ز» اطلاع داشتید؟ گفتوگوی خانم سطوتی و "عباس عدالت" حاکی از آن است که خانم سطوتی یک فرد عادی نبوده و جاسوس بوده است و شما با او ارتباط داشتید. افراد سرویس جاسوسی انگلیس و اسرائیل با شما چه ارتباطی داشتند؟ واهمه نکنید و پاسخ دهید.
قاضی پرسید: ارتباط شما با "کمال فروغی" چه بوده است؟ کمال فروغی جاسوسی است که به 10 سال حبس محکوم شده است.
متهم بار دیگر در نظم دادگاه اخلال ایجاد کرد و از پاسخ امتناع ورزید.
به دستور قاضی دادگاه تمامی این موارد توسط منشی دادگاه ثبت شد.
در ادامه جلسه دادگاه، قاضی از متهم ردیف اول پرونده پرسید: ارتباط پریوش سطوتی با سلطنتطلبان چیست؟ ارتباط خود را با کمال فروغی تشریح کنید و توضیح دهید که جریان نامهای که بین شما و "گابریل" رد و بدل شد چه بود؟
متهم با شنیدن موارد اتهامی خود از زبان قاضی برهیاهوی خود افزود و سعی داشت مانع از قرائت بیشتر اتهاماتش توسط قاضی شود و در روند دادرسی خلل ایجاد کند.
در ادامه قاضی از متهم پرسید: آقای مشایی توضیح دهید که چرا در استانبول به جلسه مخفیانه دعوت شدید؟
مشایی که با شنیدن موارد متعدد اتهامی خود سعی بر فضاسازی بیشتر داشت در ادامه قاضی از متهم سوال کرد که آقای "ریچارد دالتون" چه ارتباطی با شما داشته است؛ در این حین متهم با سر و صدا سعی داشت در روند دادگاه اخلال ایجاد کند که قاضی خطاب به او گفت: آقای مشایی بازی تمام است و شما باید از خود دفاع کنید. شما طبق قانون باید سخن بگویید؛ چرا که رفتار پوپولیستی را مردم متوجه هستند.
قاضی دادگاه در ادامه خطاب به متهم گفت: اظهارات آقای "موحدیان" را برای شما میخوانم. وی میگوید که من متوجه شدم که آقای «ز» با خانم فاطمی مرتبط شده؛ این سخنان در صفحه 18 اظهارات آقای موحدیان بیان شده است.
پس از این اظهاراتِ مستندِ قاضیِ دادگاه، متهم باز هم مدعی شد که کیفرخواست را مطالعه نکرده است که قاضی خطاب به او گفت: ما کیفرخواست را به شما دادهایم.
قاضی خطاب به متهم گفت: شما به دنبال ریاست جمهوری بودید؛ اما از طریق جریان نفاق، انگلیسی و کانادایی.
این اظهارات مستند قاضی باعث شد تا رحیم مشایی بر هیاهوی خود برای اخلال در روند دادرسی بیفزاید و با صدای بلند اعلام کرد که من وکیل ندارم؛ که قاضی خطاب به او گفت: شما خودتان وکیل معرفی نکردید.
در ادامه دادگاه رسیدگی به اتهامات رحیم مشایی، قاضی خطاب به متهم گفت: آقای مشایی شما به دنبال ریاست جمهوری در انتخابات 92 بودید و زمانی رئیس دفتر رئیسجمهور وقت بودید. از تمام امکانات کشور برای آن هدفتان استفاده کردید.
در ادامه دادگاه قاضی خطاب به مشایی گفت: شما چرا میخواستید "جیسیون رضاییان" ببینید؟ "پانته آ. فیوضی" کیست؟ باید در این رابطه به دادگاه توضیح دهید؟
پس از این اظهارات قاضی و اعلام اسامی برخی جاسوسان مرتبط با مشایی، مشایی برهیاهوی خود افزود و سعی داشت روند دادگاه را تخریب کند که قاضی خطاب به او گفت: آقای مشایی من برای شما متأسفم که منطق ندارید.
در ادامه دادگاه، قاضی اتهامِ متوجهِ رحیم مشایی را که عبارت است از تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی، قرائت کرد و از معاون دادستان خواست درباره این عنوان اتهامی مشایی توضیح دهد.
در ادامه نماینده دادستان در حال تشریح عنوان اول اتهامی مشایی بود که وی با سر و صدا بار دیگر در روند دادگاه اخلال ایجاد کرد که قاضی خطاب به او گفت: آقای مشایی این بهانهجوییها و هیاهوها فایدهای ندارد و شما دارید به خودتان ظلم میکنید.
قاضی ادامه داد: شما از اول جلسه دادگاه مدام در حال تکرار یک سخن غیرقانونی و غیرمستند هستید. من نمیدانم چه کسی به شما یاد داده که متهم باید صلاحیت دادگاه را اثبات کند. اثبات صلاحیت دادگاه بر عهده متهم نیست.
در ادامه روند رسیدگی به اتهامات رحیم مشایی قاضی دادگاه از وی پرسید: آقای مشایی خانم "آزیتا شفازند" و پانته آ. فیوضی چه کسانی هستند؟
این اظهارات قاضی موجب شد تا رحیم مشایی بر سر و صدای خود بیفزاید که قاضی خطاب به او گفت: آقای مشایی من قاتلان و سارقان مسلح را محاکمه کردهام؛ آنها حداقل ادب را در جلسه دادگاه رعایت میکردند؛ ولی شما رعایت نمیکنید.
در ادامه قاضی خطاب به متهم گفت: آقای مشایی شما باید از خودتان دفاع کنید و شما با ایجاد سر و صدا در حال ظلم به خود هستید.
مشایی در ادامه باز هم مدعی شد که کیفرخواست را مطالعه نکرده که قاضی خطاب به او گفت: شما خودتان کیفرخواست را نگرفتید و باید توضیح دهید چرا کیفرخواست را که برای مطالعه به شما ارائه شد قبول نکردید؟
قاضی در ادامه به مشایی گفت: آقای مشایی اگر یک ماه به شما برای مطالعه کیفرخواست وقت بدهیم، قبول میکنید؟
پس از این، مشایی مدعی شد که محکومیت من از پیش مشخص شده است.
قاضی در واکنش به این ادعای مشایی خطاب به او گفت: آقای مشایی چرا اصرار دارید که محکوم شوید؟ ما اصراری به محکومیت شما نداریم. شما باید از خود دفاع کنید.
در ادامه قاضی خطاب به متهم گفت: پیرامون مسائل امنیتی که در زمره اتهامات شما بود و در جلسه دادگاه مطرح شد، چنانچه دفاعی دارید، اعلام کنید؟
پس از آنکه مشایی از ایراد دفاعیه پیرامون اتهامات امنیتیِ متوجه به خود استنکاف کرد، قاضی خطاب به منشی دادگاه گفت که متهم در رابطه با موارد اتهامی فوقالذکر دفاعی ندارد؛ لذا قید شود که اتهام دومِ مورد توجه مشایی به وی تفهیم شد و وی دفاعی نداشت.
در ادامه جلسه قاضی خطاب به حضار گفت: دادگاه حاضر است برای یک ماه دیگر هم جلسه را تشکیل دهد تا ایشان کیفرخواست را مجدداً بخواند و وکلایش را به دادگاه معرفی کند ولی این بازیها را درنیاورد.
قاضی غضنفرآبادی در ادامه از متهم خواست که درخواست تمدید وقت دادگاه را بکند.
وی تصریح کرد: آقای مشایی شما تافته جدا بافته نیستید. اگر همه دانهدرشتها بخواهند دادگاه را زیر سوال ببرند حاشیه امن برای خودشان ایجاد کردهاند. دادگاه با شما نهایت تعامل را داشته است. از خودتان دفاع کنید و بگویید ارتباط شما با جاسوسان انگلیسی و اسرائیلی چیست؟ در رابطه با خانم سطوتی هم توضیح دهید.
در این لحظه مشایی دوباره خطاب به قاضی مدعی شد: شما صلاحیت ندارید.
قاضی در ادامه جلسه دادرسی بار دیگر این جلسه را به سمت دفاع متهم از خود سوق داد و یادآور شد: آقای مشایی درباره خانم "لیلا زند" توضیح دهید. بنده میدانستم سوالاتی را که مطرح میکنم شما پاسخگو نیستید و از پاسخ حتماً طفره میروید و چون از پاسخ واهمه دارید دائماً صحبت میکنید.
قاضی از متهم خواست که به سمت دادگاه نشسته و دفاعیات خود را طرح کند و خطاب به وی گفت: آیا برای دفاع از خود مهلت میخواهید؟ اگر قرار باشد که ما باز هم جلسه بگذاریم و این بازیها را درآورید، بنده آخرین دفاع را امروز اعلام میکنم.
قاضی پس از اینکه باز هم با بیتوجهی متهم به شأن دادگاه مواجه شد خطاب به وی گفت: آقای مشایی اینجا سفارت انگلیس نیست؛ اینجا دادگاه است. بگویید که با خانم لیلا زند چه ارتباطی داشتید.
نماینده دادستان در این لحظه گفت: دادگاه اعلام میکند که با تمدید مهلت مشکلی ندارد. اگر مهلت میخواهید اعلام کنید.
قاضی خطاب به متهم گفت: الآن بگویید که خانم لیلا زند کیست؟
قاضی وقتی اسائه ادبهای متهم به شأن دادگاه را دید تأکید کرد: من ناگزیرم که آخرین دفاع را از آقای مشایی بگیرم.
وی توجه این متهم را به تصویر منعکس شده در مانیتور دادگاه معطوف کرد و گفت: در این عکس خانم لیلا زند را نگاه کن. این خانم کیست؟
مشایی که باز از پاسخ طفره رفت ادامه داد: شما میخواهید دادگاه را به من تحمیل کنید.
قاضی خطاب به وی گفت: از خودت دفاع کن. وقت میخواهی یا خیر؟
وی یادآور شد: اتهامات را تفهیم کردیم؛ اما این متهم از پاسخ طفره رفت. اگر 10 جلسه دیگر نیز دادگاه برگزار کنیم، از پاسخگویی امتناع میورزند. دنبال جنجال و هیاهو به پا کردن هستند.
قاضی در این لحظه خطاب به متهم گفت: سرویس امنیتی انگلیس چرا به شما پیشنهاد داده که فرایند استفاده از بدنه اجتماعی فتنه را تئوریزه کنید.
قاضی وقتی با عدم پاسخ از سوی متهم مواجه شد خطاب به وی ادامه داد: آقای مشایی آخرین دفاع را از شما میگیریم ، ناچارم آخرین دفاع را اخذ کنم. آقای رحیم مشایی شما متهم هستید به اجتماع و تبانی جهت ارتکاب جرم علیه امنیت کشور که این اتهام مجدداً تفهیم میشود از خودتان دفاع کنید.
وقتی در جلسه دادگاه تصویری از یکی از مستندات پرونده اتهامی مشایی پخش شد علیرغم اینکه قاضی از او خواست به این تصویر نگاه کند و او امتناع ورزید رئیس دادگاه خطاب به او گفت: چرا میترسید؛ چرا نگاه نمیکنید؟
قاضی در ادامه اتهام دیگر متهم را به او تفهیم کرد و گفت: آقای رحیم مشایی اتهام شما دایر بر فعالیت تبلیغی علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی تفهیم میشود. اسناد ساواک را میتوانیم نشان دهیم. در ادامه در نمایشگر دادگاه اسنادی در این زمینه به نمایش گذاشته شد و قاضی خطاب به مشایی گفت: این نامه "آقای نصیری"، رئیس ساواک است. خانم پریوش سطوتی را مأمور کردند که به انگلیس بروند. اکنون ما در جلسه دادگاه حرف شما را میشنویم.
در این لحظه وقتی متهم باز از پاسخ طفره رفت قاضی خطاب به وی گفت: شما چه تفاوتی با سایر مردم دارید که خود را تافته جدا بافته میدانید؟
در ادامه نماینده دادستان اتهام سوم رحیم مشایی دائر به توهین به مقامات دولتی به سبب انجام وظیفه را قرائت کرد.
قاضی خطاب به مشایی گفت: پولین گرام کیست که شما با او ارتباط داشتید؟ عکس پولین گرام را نگاه کن و در این رابطه توضیح بده.
متهم گفت: من دادگاه را به رسمیت نمیشناسم.
قاضی دادگاه گفت: این حربه شماست و برای فرار از محاکمه این کارها را میکنید.
قاضی افزود: توهین به مقامات دولتی به سبب انجام وظیفه اتهام شماست. در این رابطه آخرین دفاعیات خود را مطرح کنید.
متهم پاسخ داد: شما دروغ میگویید و دوباره با ایجاد هیاهو اقدام به اخلال در نظم دادگاه کرد.
قاضی دادگاه گفت: آیا شما همان مشاییای هستید که رئیس دفتر رئیسجمهور بودید؟ من واقعاً تعجب میکنم. درباره پریوش سطوتی صحبت کنید از حق دفاع خود استفاده کنید.
قاضی دادگاه خطاب به متهم گفت: بنده به شما گفتم که یک ماه وقت میدهم شما گفتید 100 جلسه هم که باشد همین بینظمی و بی قانونی ادامه خواهد داشت. آخرین دفاعیات خود را درباره ارتباط با پریوش سطوتی و لیلا زند ارائه دهید.
قاضی دادگاه گفت: کسانی شما را تحریک کردند که جلسه دادگاه را به هم بزنید و قاضی میداند شما به دنبال هیاهو هستید.
قاضی در ادامه پرسید: رئیس دفتر طرحهای ویژه ریاست جمهوری در زمان احمدینژاد که توسط اطلاعات سپاه به جرم جاسوسی بازداشت شد را میشناسید؟
قاضی دادگاه گفت: شما 80 میلیون پول مملکت را به خانم پریوش سطوتی دادهاید و ایشان در هتل لاله سکونت داشته است. در این رابطه توضیح دهید؟
قاضی دادگاه در ادامه به اظهارات آقای عباس عدالت در صفحه 151 پرونده اشاره کرد و گفت: این فرد اظهار داشته تا دیروز به پولین گرام اعتماد داشتم. متوجه شدم از زمانی که بنده به او گفته بودم که روابطم را با خانم سطوتی قطع کردهام، پولین گرام دیگر علاقهای برای تعامل با بنده حتی درباره موضوع داغ تروریسم نداشت. بعد فکر کردم چرا اصولاً ایشان طرحهای خود را با سفارت ایران و آقای موحدیان (سفیر ایران در انگلستان) مطرح نمیکرد و اصرار داشت آنها را از طریق بنده به آقای مشایی برساند. در این رابطه توضیح دهید؟
قاضی دادگاه گفت: با توجه به اینکه ما به متهم استمهال و فرصت دادیم و باز ایشان جنجال و سر و صدا ایجاد کرد، لذا ما آخرین دفاع را اخذ کردیم و دادگاه با توجه به عدم تقاضای استمهال برای جلسات بعد، نیازی به ادامه جلسه دادگاه نمیبیند و ختم رسیدگی را اعلام میکنیم. انشاءالله رأی دادگاه در وقت مقتضی صادر خواهد شد.