شهدای نیاک

شهدای نیاک

مرجع خبری و طراح نرم افزارهای مذهبی وزندگینامه شهدا وبیانات رهبری و دفاع مقدس
شهدای نیاک

شهدای نیاک

مرجع خبری و طراح نرم افزارهای مذهبی وزندگینامه شهدا وبیانات رهبری و دفاع مقدس

گذری برمراسمات وسنت های مذهبی ماه مبارک رمضان درروستای نیاک

گذری برمراسمات وسنت های مذهبی ماه مبارک رمضان درروستای نیاک


چند روز قبل از رسیدن ماه مبارک رمضان خانم ها و آقایان برای تمیز کردن و گردگیری مسجد به آنجا رفته و به گردگیری و تمیز کردن و مرتب کردن وسایل مورد نیاز برای مراسم شب ها مشغول می شوند و سپس از مراسمات این ماه این است که معمولا حتی نماز صبح در آستانه مبارکه سید حسن ولی (ع) به طور جماعت برگزار می شود و خانم ها صبح از ساعت 9 تا 12 هیئت قرآن در تکیه سید الشهدا دارند و برپایی نمازجماعت ظهر وعصر درمسجد جامع نیاک وبعد نمازهم سخنرانی روحانی محل وگفتن احکام ودرادامه کلاس قرآن وتلاوت قرآن وتفسیر تا بعد افطار که نماز مغرب وعشاء به جماعت برگزار می شود ومراسم شب های ماه رمضان که با خواندن قرآن و دعای مبارک افتتاح ، مداحی وسپس سخنرانی ،خاتمه پیدامی کند.


دعای افتتاح جزء ادعیه حذف نشدنی در نیاک لاریجان است و مسجدجامع نیاک جزء مساجدی هست در ایران که هرشب این دعا بطور دسته جمعی خوانده می شود ، در کل طایفه بزرگ سادات نیاکی برای مراسمات مذهبی خود احترام خاصی قائل هستند واعتقادات قلبی به خواندن ادعیه های وارده از اهل بیت ع دارند شاید به جرأت بتوان گفت اهالی روستای نیاک چه پیر وچه جوان تمامی سعی خود را دارند تا در نماز جماعت شرکت کنند و کمتر می توان غیبت آنها را دید و حس کرد .


در نیمه ماه مبارک رمضان این مراسم قدری تغیییر می کندواین هم با میلاد مسعود  و با عظمت و پر برکت کریم اهل بیت آقا امام حسن مجتبی (ع)می باشد که مراسم جشن ومولودی خوانی به مراسمات دیگر اضافه می شودوآن شب را افطار می دهند .


هر کسی که نذر دارد  به عموم نماز گراران افطار می دهد و آن شب طائفه بزرگ سادات نیاکی درشادی و جشن جد بزرگوارشان سپری می کنند .طائفه سادات نیاکی شجره شان به امام بزرگوار امام حسن مجتبی (ع) می رسد .


و پس از شب پانزدهم به بعد در مسجد و مراسمات( افطاری هم  داده می شود ) و شبی هم با عنوان شبی با قرآن مراسم پر فیضی برای نوجوانان و جوانان و تشویق قاریان و حفاظ محترم  قرآن برگزار می شود .



صبج روز بیست ویکم  روز شهادت مولی موحدین امیر المؤمنین امام علی (ع) از تکیه نیاک تا آستانه سید حسن ولی مراسم دسته روی و عزاداری  است .





و اینکه در شب نوزدهم و بیست ویکم و بیست وسوم به اعمال مخصوص و عبادی این شب ها ازجمله قرآن به سر گذاشتن وتلاوت سوره های دخان وعنکبوت و قدرو زیارت عاشورا و مناجات امام علی (ع) و مداحی  ... می پردازند .




ولی در شب پر عظمت عید فطر که در روایات سفارش شده و یکی از شب های مبارک می باشد ، 


مراسم دیگری اضافه می شود که در ذیل شرح خواهم داد :


قبلا در نیاک لاریجان که منطقه سرد وییلاقی می باشد خانم ها در منازل نان دستی پخت می کردند که برای تناول و مصرف روزانه خانواده بوده است ، امّا  با احداث نانوایی ماشینی درروستای نیاک دیگر حتی  خبری از تنورها در منازل نیست . ودر کل از ساختار خانه ها ورچیده شده است، شاید در گذشته به جرأت بتوان گفت ، نقش اصلی در ساختار هر خانه بوده است .



در کل  دو روزقبل از عید سعید فطر خانمها از صبح به خمیر گرفتن مشغول می شوند و تا غروب دم تنورهامشغول پختن نان دسته جمعی با دهان روزه می شوند ،



زیرا بخشی از وصیت جدشان آقا سید حسن ولی(ع) است که در این شب افطاری بدهند با نان که قبلا از گندمزارهای وقفی آقا سید حسن ولی ع بوده و حتی در آسیاب آبی ایشان آرد می شد و سپس در ((تَنیِرسُون )) همان (( تنورِستان )) مخصوص و وقف آقا سید حسن ولی(ع) ، پخت می شده است .


این نشانه ارادت این زنان فداکار و مومنه نسبت به جد بزرگوارشان است که با دهان روزه بر سرتنورها ی گرم می نشینند و نان دستی (محلی ) پخت می کنند



و در پایان تنور گرم را می بوسند وباور دارند تنور گرم برای حضرت فاطمه زهرا (س) بوده و از او شفاعت می خواهند و در پایان ازطرف هیئت امناء آستانه مبارکه سید حسن ولی (ع) برای آنان ته کیسه ای به تبرک می آورند .مثلا یک اسکناس صد تومانی و... مقدار اسکناس اهمیت ندارد بلکه به تبرک تا آخر عمرشان نگاه می دارند تا در مالشان بر کت بیاید و از آن طرف خانم های دیگری در آشپزخانه تکیه سید الشهدا ی نیاک مشغول پاک کردن سبزی، برنج و ... می باشند .

پخت فرنی و شیرنی دستی (مَرمَکِه) که با برنج نیم دانه یا شکسته وشکر و هل ورازیانه و گردو و روغن پخت می شود  وشیرینی مخصوص مردم نیاک لاریجان می باشد .به صورت لوزی برش داده می شود تا در این شب عزیزاز مهمانان پذیرایی شود . وهئیت امنا به این خواهران و برادران هم ته کیسه ای می دهند .




کل این هزینه از موقوفات آقای با کرامت و بزرگور آقا سید حسن ولی (ع)جد بزرگوار طائفه بزرگ سادات نیاکی می باشد .


غیر از نان محلی پنیر گوسفندی که  از گوسفندان وقفی این بزرگوار می باشد در سر سفره موجود می باشد و بخشی از  نذرهایی که قبول می شود را می آورند و در کل قبل از اذان سفره ها چیده می شود و بعد از نماز ، روزه داران  با سفره افطار جد بزرگوارشان روزه می گشایند  و به خواندن دعای فرج آقا امام زمان (عج) می پردازند .و خود را برای عید سعید فطر آماده می کنند و اما ازصبح عید فطر  از بعد از اذان صبح  نان محلی و پنیر گوسفندی که  قبلا ذکر شد از موقوقات آقا سیدحسن ولی (ع) در آستانه مبارکه ایشان تقسیم می شود .





خانواده ها می روند و به تعداد نفراتشان نان وپنیر می گیرند  وافطار می کنند و می آیند به نماز عیدفطر در آستانه مبارکه  سید حسن ولی (ع) مشغول می شوند و سپس روبوسی می کنند .فطریه هم معمولا در روستا به سید و غیر سید داده می شود و به بازدید از خانواده های عزادار می روند که معمولا در جاهای مختلف ایران مرسوم است  .
و سپس به منزل رفته و روز خوبی را با خانواده سپری می کنند .


جای سپاس دارد که هنوز بخشی از مراسمات مذهبی وآئینی در نیاک لاریجان آنقدر خوب حفظ شده و ارزش خود را حفظ کرده است .


دست نوشته های : ستاره کرمی نیاکی

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد